28. NT konferenc(ij)a, Portorož – Veštačka inteligencija od popkulture do poslovnih alata

U Portorožu je održana 28. NT konferenc(ij)a, najstarija Microsoftova priredba u regionu i najveća poslovno-tehnološka konferencija u Sloveniji. Na događaju su već tradicionalno predstavili najaktuelnije tehnološke trendove koji menjaju savremeno poslovanje i svakdnevni život.

Esad Jakupović

Trodnevni događaj u portoroškom Grand Hotel Bernardinu posetilo je više od 1700 učesnika, za koje je organizovano 145 predavanja, sa 157 domaćih i stranih predavača. Tehnički stručnjaci su u tehnološkom sklopu mogli da izabiraju između različitih produbljnih predavanja i radionica, koji su planirani sa slovenačkom i međuarodnom zajednicom profesionalaca MVP (Microsoft Most Valuable Professional). Na raspolaganju su im bili sadržaji o razvojnim alatima i arhitekturi, razvoju aplikacija, poslovnim rešenjima i veštačkoj inteligenciji (AI), alatima za produktivnost, podacima i analitici, hibridnom oblaku i upravljanju servera, kao i o mrežama, bezbednosti i identitetu.

Kako će AI promeniti poslovno okruženje: Barbara Domicelj, direktorka Microsofta Slovenija

Poslovni dan s širom tematikom

Drugi dan događaja, tzv. poslovni dan, paralelno sa stručnim sadržajima za tehničke stručnjake, ponudio je dosta širu tematiku za poslovne ljude iz različitih područja. Obeležila su ga pre svega tri sklopa predavanja, posvećena budućnosti tržišta rada u Sloveniji, osposobljavanju tehničkih talenata i digitalizaciji slovenačkog zdravstva. Slovenija se, naime, suočava s izazovima kako obezbediti radna okruženja koja su privlačna talentima iz različitih generacija, kako privući osposobljene kadrove iz inostranstva i kako osposobiti dovoljno tehničkih talenata koji su kompanijama u Sloveniji potrebni za podizanje dodatne vrednosti i konkurentnosti. Pritom se kao rešenje predlaže takođe uvođenje predmeta računarstva i informatike kao dela osnovnoškolskog i srednješkolskog programa.

Pročitajte i tekst:  Drugi broj novog tehnološkog časopisa od danas dostupan u Srbiji

Copilot za veću produktivnost

Važan korak napred na području AI donosi novo, opsežnije izdanje operativnog sistema Windows 11 (verzija 22H2), koje je postalo dostupno upravo na poslovni dan NTK. Poslovnim strankama će od 1. novembra biti na raspolaganju i Microsoft 365 Copilot, pametni pomoćnik s AI u aplikacijama za produktivnost koje se koriste svaki dan, kao su Word, Excel, Outlook i Teams. „Ove godine je AI munjevito potpalila maštu najšire javnosti i postala pravi popkulturni fenomen, ali, naravno, nije ostalo samo na tome“, upozorila je Barbara Domicelj, direktorka slovenačkog Microsofta. Objasnila je da su se otvorila mnoga pitanja o tome šta AI donosi u organizacije i kako će promeniti radna mesta i poslovno okruženje. „U Microsoftu delimo pogled da AI otklanja prepreke na putu do više produktivnosti, jer svima omogućava da s manje rada, vremena i resursa naprave više“.

AI za sve delove Microsofta

Microsoft je takođe postavio cilj opremanja s AI svih zaposlenih na svim poslovnih funkcijama i na svim nivoima organizacije – od informacionih radnika do stručnjaka za bezbednost i programera, dodala je. Zato su svog kopilota, koji menja način kako ljudi upotrebljavaju tehnologiju pri radu i u svakodnevnom životu, ugradili u platformu za programere GitHub i danes već gotovo polovinu novog računarskog koda napiše AI. Ulaganja u AI prisutna su u svim delovim Microsofta – od Teamsa i Outlooka, do poslovnih aplikacij Dynamics 365 i aplikacija za produktivnost Microsoft 365. „Istovremeno kompanijama nudimo i platformu u Microsoftovom oblaku, kojom možemo sami da razvijamo svoje pametne aplikacije s AI, koje su i posebno prilagođene potrebama svake kompanije i njenih stranki“, naglasila je direktorka.

Trendovi koji menjaju poslovanje i život: NT konferenc(ij)a u Grand Hotelu Bernardin

Slovenija srazmerno uspešna

Pročitajte i tekst:  Inicijativa za razvoj bezgotovinskog plaćanja „Bolji način“ se širi na Zapadni Balkan

Slovenija je relativno uspešna pri uvođenju novih tehnologija, pre svega među velikim kompanijama, koje su po udelu visokointenzivnih digitalnih tehnologija čak na petom mestu u Evropskoj uniji, ocenila je u svom predavanju dr. Tjaša Redek s Ekonomskog fakulteta u Ljubljani. Natprosečan je, isto tako, udeo kompanija koje upotrebljavaju tehnologije AI: skoro 12% u 2021. godini, u poređenju sa skoro 8% u EU, po čemu je bila Slovenija na 6. mestu u EU. Pritom su prednjačile naročito IKT i prerađivačke delatnosti. „U međuvremenu se intenzivnost upotrebe bitno povećala, a i dalje će rasti, jer kompanije očekuju mnogobrojne pozitivne efekte, pre svega s vidika optimizacije, analize podataka, inovacija i drugog“, zaključila je dr. Redek.

Značaj digitalne transformacije

Naglasila je da je rast produktivnosti i dodatne vrednosti danas ključno zavisna od znanja i tehnologija, pri čemu će u budućnosti prednjačiti i AI. Upozorila je da rezultati različitih istraživanja potvrđuju značaj faktora tzv. nematerijalnog kapitala, ki sadrži digitalizovane informacije, inovacioni kapital i organizacioni i ljudski kapital. Očekuje se da će ti faktori doprinositi čak između jedne četvrtine i jedne trećine ukupnog rasta produktivnosti. Na drugoj strani su sve važnije nove tehnologije, koje su došle u prednji plan s četvrtom industrijskom revolucijom, ocenila je. „Za uspešnu rast i razvoj nije dovoljno samo slediti trendove, nego se zahteva celovita digitalna transformacija u skladu s potrebama kompanija i ulaganje u komplementarne, pre svega kadrovske resurse“.