29. NT konferenc(ij)a, Portorož – U znaku veštačke inteligencije i bezbednosti

U Portorožu se odvijala već 29. NT konferencija (slov. NT konferenca), najstarija Microsoftova tehnološka priredba i najveći poslovno-tehnološki događaj u Sloveniji, kao i u čitavom regionu. Najveću pažnju je privukao jednodnevni segment konferencije nazvan NT Poslovni dan.

Esad Jakupović

NT konferencija je tradicionalno namenjena donosiocima tehnoloških i poslovnih odluka, s fokusom na tehnologiji, dok je njen NT Poslovni dan, drugi dan događaja, namenjen prvenstveno poslovnim profesionalcima, koji uglavnom učestvuju samo na tom delu konferencije. Među najvažnijim temama poslovnog dana su bile produktivnost uz pomoć veštačke inteligencije i računarska bezbednost, koje su bile dominantan sadržaj većine poslovnih predavanja.

Temeljito menjanje industrija

NT Poslovni dan je zamišljen kao događaj za stručne rasprave, inovativne ideje i uvid u budućnost tehnologije. Ove godine, poslovni dan je sukreirala grupa odabranih stručnjaka s kojima Microsoft želi značajno da utiče na kvalitet razmene znanja i iskustava između učesnika i kreira čvrste temelje za dalji razvoj digitalne budućnosti. U svom uvodnom obraćanju na poslovnoj konferenciji, Kristina Tihonova (Tikhonova), generalna direktorka Microsofta za jugoistočnu Evropu, predstavila je dragocena saznanja prikupljena u dve godine trajanja implementacije generativne AI. „Veštačka inteligencija transformiše čitave industrije poboljšanjem usluga za zaposlene i korisnike, optimizacijom poslovnih procesa i pokretanjem inovacija“, objasnila je ona.

Do 2030. veštačka inteligencija mogla bi da doprinese do 11,5 odsto BDP-a južne Evrope, naglasila je Tihonova. Istakla je pet ključnih lekcija iz uspona generativne AI: jasnu potrebu za usvajanjem AI, merljiv povrat ulaganja u AI, važnost ekosistema, neophodnost pripreme podataka za AI i važnost razmišljanja o bezbednosti. „S brzim razvojem veštačke inteligencije, zaštita AI sistema postaje ključna“, naglasila je ona. Objasnila je da sam dizajn ovih sistema mora biti bezbedan, jer globalni kompjuterski kriminal predstavlja treću najveću ekonomiju na svetu, generišući 7,3 biliona evra prihoda godišnje, uz rast od 15 posto.

Pročitajte i tekst:  Microsoft proglasio Comtrade partnerom godine

Copilot uskoro i na slovenačkom

Generalna direktorka Microsofta za JI Evropu je na konferenciji najavila da će alat za produktivnost pomoću AI Microsoft 365 Copilot uskoro biti na raspolaganju i na slovenačkom jeziku, što će za slovenačke kompanije i korisnike otvoriti potpuno nove mogućnosti u korišćenju veštačke inteligencije u poslovanju. Microsoft 365 Copilot naime kombinuje moć velikih jezičkih modela s podacima organizacije da bi korisnicima pružio pametnu pomoć u realnom vremenu u cilju veće kreativnosti i produktivnosti. Microsoft je ove godine u njemu izveo više od 700 ažuriranja i uveo preko 150 novih funkcija. Microsoftov pristup bezbednosti na prvom mestu podržan je rešenjima kao što su Copilot for Security i nedavno objavljeni izveštaj o napretku inicijative za bezbednu budućnost (Secure Future Initiative).

Microsoft kroz inicijativu Secure Future poboljšava dizajn, razvoj i testiranje softvera, kao i svoje poslovanje kako bi osigurao najviši nivo sigurnosti. Tihonova je između ostalog predstavila uspešne primere korišćenja veštačke inteligencije u regionalnim kompanijama, uključujući Zavarovalnicu (osiguravajući zavod) Triglav, koja je transformisala svoje radne tokove osiguravanja uvođenjem Azure OpenAI servisa i D365 rešenja. Tokom projekta, iskoristili su automatizaciju omogućenu uz pomoć AI da bi pojednostavili operacije, smanjili broj ručnih zadataka i povećali zadovoljstvo zaposlenih i kupaca uz niže troškove.

Izazovi kibernetičke bezbednosti

Na ovogodišnjem događaju je preko 1700 donosilaca poslovnih odluka i tehnoloških stručnjaka istraživalo najnovije Microsoftove tehnologije, između ostalog s prvim pregledima novih Microsoftovih proizvoda kao što su Windovs Server 2025 i C# 13. Predstavljene su mnoge važne inovacije za IT profesionalce, kao što su praktična iskustva s AI alatima i napredak u produktivnosti vođenoj veštačkom inteligencijom, kao i najnoviji izazovi u računarskoj bezbednosti. Pošto se organizacije suočavaju sa sve ozbiljnijim bezbednosnim pretnjama, ova tema je na konferenciji obrađivana kao kritična za zaštitu digitalne infrastrukture i transformaciju poslovanja. Učesnicima se bila na raspolaganju raznovrsna detaljna predavanja i radionice razvijeni u saradnji sa zajednicom Microsoftovih najvrednijih profesionalaca (MVP).

Pročitajte i tekst:  Visa: Polovina potrošača u Srbiji kaže da troši više od 3.000 dinara mesečno na digitalne usluge

Događaj Školstvo budućnosti prvog dana ponovno je pokazao značaj upotrebe novih tehnologija i „zdrave mere“ koja je pritom potrebna. Između ostalih možemo da pomenemo Paulu Januškievič (Januszkiewicz), uglednu stručnjakinju i istraživačicu, takođe dugogodišnju predavačicu na NT konferenciji, koja je radeći u firmi CQURE kreirala šest renomiranih programa i napisala knjigu Threat Management Gatevay. Na predavanju je između ostalog istakla da je u oblasti bezbednosti 43% svih kibernetičkih napada usmereno na mala preduzeća, 95% kršenja podataka finansijski motivisano, 83% kršenja uključuje spoljne aktere i 64% organizacija nema plan za reagovanje na incidente kibernetičke bezbednosti.

Pod pokroviteljstvom stručnjaka MVP

Tehnološki deo konferencije obuhvatio je više od 150 detaljnih i raznovrsnih predavanja i radionica na temu već poznatih i korišćenih tehnologija, kao i novosti s područja čitavog spektra informaciono-komunikacionih tehnologija. Predavanja i radionice održane su pod pokroviteljstvom slovenačke i međunarodne MVP zajednice, u osam grupa sadržaja: Razvoj aplikacija; DevOps, razvojni alati i arhitektura; Poslovna rešenja i veštačka inteligencija; Produktivnost korisnika; Podaci i analitika; Serveri i menedžment; Hibridni oblak; Umrežavanje, bezbednost i identiteti.

Napomenimo na kraju da na NT konferenciji ni ovaj put nije zaboravljen aspekt šire odgovornosti prema društvu. U ime programskog odbora i svih učesnika NT konferencije, organizatori su donirali 50 stipendija mladima iz manje privilegovanih sredina namenjenih za učenje matematike uz pomoć veštačke inteligencije Astra AI, koja je predstavljena na konferenciji prošle godine. AI alat za učenje podstiče samostalno učenje i olakšava razumevanje složenih matematičkih koncepata. Organizatori veruju da će za nekoliko godina mladi stipendisti biti, između ostalog, uspešni predavači na NT konferenciji.

Lična karta NT konferencije

Pročitajte i tekst:  Tesla Smartphone 9 - Prvi Tesla telefon iz premium klase

Slovenački Microsoft je posle događaja objavio zvaničnu statistiku NT konferencije. Bilo je tačno 1742 učesnika iz 559 različitih kompanija i organizacija. Konferencija je ugostila 165 predavača, sa kojima je održano ukupno 177 predavanja, radionica i zajedničkih razgovora. Prvog dana konferencije je na događaju Obrazovanje budućnosti učestvovalo takođe 163 nastavnika, profesora informatike, predstavnika školske uprave i ostalih zaposlenih u obrazovnim ustanovama. NT Poslovni dan je drugog dana konferencije okupio 343 učesnika iz sveta biznisa i javne uprave.

Profesije koje najviše koriste AI

Microsoft je NT konferenciji predstavio rezultate ankete izvedene da bi se saznalo koje profesije već uživaju prednosti AI, s fokusom na uštedi vremena. Najveće dnevne uštede ostvarili su zaposleni u oblastima računarske bezbednosti, razvoja proizvoda, prodaje, tehničke podrške, marketinga i odnosa s javnošću. Upotreba AI na radnom mestu postala je stvarnost i već menja način na koji provodimo radno vreme. AI alati napreduju i menjaju se iz alata za poboljšanje efikasnosti u alate koji podržavaju donošenje odluka i kreativnost. Microsoftovo istraživanje je pokazalo koje profesije već koriste prednosti AI. Veštačka inteligencija najviše koristi poslovima na kojima se upotrebljava mnogo podataka, kao što je analiza podataka o strankama.

„Mnoge naše stranke u jadranskom regionu nam mnogo puta kažu kako AI alati kao što je Copilot revolucioniraju njihovu produktivnost i pomažu radnim grupama da se usavrše za više strateških zadataka,“ objašnjava Kalin Dimčev (Dimtchev), generalni direktor za Microsoftov region Adriatik. „Uprkos organizacijama koje prepoznaju važnost AI, mnogi još uvek nemaju formalne strategije za to, zbog čega zaposleni koriste lične AI alate, što zauzvrat može da ugrozi sigurnost i privatnost. Od ključnog je značaja za preduzeća da primene standardizovane AI alate pripremljene za preduzeća i obezbede sveobuhvatnu obuku za bezbednu i efikasnu upotrebu AI“.