Big Bang u Kranju osnovao Hisense Gorenje „UAU ugao“

U velikoj trgovini Big Bang u Kranju otvoren je „UAU ugao“ Gorenja i Hisensea, čija namena je celovito predstavljanje bogate ponude proizvoda dve trgovačke marke.

UAU nije, kao što su neki pomislili, nekakva skraćenica nego je slovenački oblik uzvika čuđenja „vau“ odnosno „au“. Na otvaranju odlično opremljenog dela prodavnice posvećenog Gorenju i Hisenseu su predstavnike medija pozdravili direktorica kompanije Gorenje GSI Maruška Hasler i direktor prodaje Big Bang Slovenije Miha Drganec. Ponudu dve kompanije je zatim novinarima predstavio prodajni zastupnik kompanije Hisense Gorenje Rihard Pelko. Posetioci odnosno kupci mogu u kranjskom Big Bangu da između ostalog pogledaju najnovije aparate bele tehnike, male aparate za domaćinstvo i klimatske uređaje trgovačkih marki Gorenje in Hisense. Poseban deo trgovine odnosno ugla UAU namenjen je predstavljanju tehnološki naprednih televizora Hisense.

Kompanija Big Bang je osnovana 1991. godine, tada pod imenom Bofex d.o.o. Dve godine kasnije otvorila je u Ljubljani prvu trgovinu Big Bang i uvela trgovačku marku koja postoji do danas. Godine 2008. godine promenila je ime u Big Bang d.o.o., u sastavu društva Merkur d.d. Sledeće godine otvorila je prvu prodavnicu Big Bang u Srbiji, u prodajnom centru Ušće, a 2012. godine prodavnicu u Novom Sadu. Godine 2018. kompanija je prešla u sastav grupacije Adventura holding. Danas osim u Sloveniji i Srbiji ima prodavnice takođe u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a u toku su aktivnosti za otvaranje prodavnice u Crnoj Gori. Big Bang je pre tri godine u prodajnom centru BTC u Ljubljani otvorio svoju najveću prodavnicu uopšte.

Pročitajte i tekst:  Xiaomi širi svoje poslovanje u Sloveniji

Grupacija je, posle kupovine hrvatske kompanije Santa Domenica, lani ostvarila rekordnih 270 miliona evra prihoda. Big Bang je pre pola godine postao 100-postotni vlasnik srpske online prodavnice BC Group. Kupovina grupaciji treba da omogući ostvarivanje ambicije da postane vodeća „digital first“ i tržnica potrošačke elektronike u regionu, objasnio je prilikom preuzimanja direktor Big Banga Uroš Mesojedec. BC Group je prošle godine ostvario 35 miliona evra prihoda i planirao je da ga u pet godina poveća na 90 miliona, a pripajanje Big Bangu je te planove učinilo mnogo realnijim. Čitav Big Bang po preuzimanju BC Group ima približno 700 zaposlenih i pokriva regionalno tržište s približno 16 miliona stanovnika. Grupacija planira da u 2028. godini ostvari preko pola milijarde evra prihoda.

Esad Jakupović