Globalni uticaj generativne veštačke inteligencije brzo raste

Preduzeća i ustanove širom sveta svetu mnogo ulažu u generativnu veštačku inteligenciju (GenAI), potvrđuje nova studija koju je vodeća kompanija na području podatkovne nauke i veštačke inteligencije SAS Institute izvela u saradnji s preduzećem za tržišna istraživanja Coleman Parkes Research Ltd. Istraživanje je pokazalo da je upotreba nove tehnologije najraširenija u Kini, gde je koristi 83 posto organizacija, što je više nego u Ujedinjenom Kraljevstvu (70%), SAD-u (65%) i Australiji (63%).

Kina i SAD na čelu

U izveštaju iz 2023. godine je savetodavno društvo McKinsey ocenilo da bi GenAI mogao da doda ekvivalent od 2,39 do 4,05 milijardi evra godišnje, što je uporedivo s čitavim bruto domaćim proizvodom Ujedinjenog Kraljevstva u 2021. godini. Takav rast bi čitav uticaj AI povećao za 15 do 40 posto. Uz uvažavanje tih ekonomskih posledica istraživanje kompanija SAS i Coleman Parkes je obuhvatilo 1.600 donosilaca odluka iz različitih industrijskih grana, kao što su bankarstvo, osiguranje, javni sektor, biološke nauke, zdravstvo, telekomunikacije, proizvodnja, trgovina, energetika i komunalne i stručne usluge. Najmanje anketirane organizacije imaju između 500 i 999 zaposlenih, a najveće preko 10.000.

„U stepenu prihvatanja GenAI vodi Kina, ali viši stepen prihvatanja ne znači obavezno i efikasnu implementaciju ili bolje prihode“, objasnio je Stiven So (Stephen Saw), generalni direktor Coleman Parkesa. Zapravo je SAD u toj trci donekle pred Kinom, jer je 24 posto organizacija potpuno implementiralo GenAI u poređenju s 19% u Kini“, izjavio je. Rezultati istraživanja obuhvataju indikatore koji pokazuju da su različiti regioni spremni na prihvatganje GenAI na smislene načine u različitim stepenima. Severna Amerika je s 20% na vrhu u pogledu potpune implementacije GenAI u procese organizacija, dok je u regionu Azije i Tihog okeana takvih organizacija samo 10%, u Južnoj Americi 8%, a u Evropi 7%.

Pročitajte i tekst:  Automatizacija poslovnih procesa u fokusu na regionalnom događaju "SISTEMIV" u Beogradu

Nedovoljno poznavanje GenAI

U različitim regionima su različiti i stepeni delimičnog uvođenja strategije upotrebe GenAI. U regionu Azije i Tihog okeana je 71 posto organizacija implementiralo strategije korišćenja GenAI, U Severnoj Americi je takvih organizacija 63%, u Evropi 59% i u Južnoj Americi 52%. Rezultati pokazuju da su bankarstvo (17%), telekomunikacije (15%) i osiguranje (11%) vodeći na području uključivanja GenAI u svakodnevne poslovne procese, u poređenju sa zdravstvom i javnim sektorom (9%). Dnevno se GenAI najviše koristi u telekomunikacijama (29%), maloprodaji (27%) i bankarstvu (23%).

„U svakoj novoj tehnologiji organizacije moraju da pređu fazu upoznavanja i odvoje velika očekivanja od realnog stanja, da bi razumele kompleksnost stvarnih implementacija u kompanijama“, naglašava Brajan Haris (Bryan Harris), izvršni potpredsednik i tehnički direktor SAS Institute. „U vreme kada je ciklus oduševljenja za generativnu veštačku inteligenciju za nama, sada se radi o namenskoj implementaciji i obezbeđivanju ponovljivih i pouzdanih poslovnih rezultata s GenAI“, objašnjava. Samo 9 posto vodećih koji su se odazvali na istraživanje navodi da su izuzetno dobro upoznati s upotrebom GenAI u svojoj organizaciji.

Samo desetina pripremljenih

Među odgovorima onih čije organizacije su GenAI u celini implementirale u svoj rad samo 25 posto potvrđuje da su sa strategijom prihvatanja GenAI dobro upoznati. Čak i donosioci odluka odgovorni za ulaganja u GenAI ne poznaju tu tehnologiju dobro. U organizacijama po razumevanju vlastite strategije za prihvatanje AI vode direktori informatike (CIO-i) s 45 posto, dok samo 36% direktora za tehnologiju (CTO-a) naglašava da su s njom upoznati u celini. Uprkos manjku razumevanja većina organizacija (75%) potvrđuje da su za sledeću finansijsku godinu predvideli sredstva za ulaganje u GenAI. Drugi izazovi s kojima se suočavaju organizacije obuhvataju manjak podataka za precizno podešavanje obimnih jezikovnih modela (LLM) i odgovarajućih alata za uspešnu implementaciju AI.

Pročitajte i tekst:  Visa: Polovina potrošača u Srbiji kaže da troši više od 3.000 dinara mesečno na digitalne usluge

Rukovodioci IKT u organizacijama većinom brinu zbog privatnosti (76%) i bezbednosti podataka (75%). Samo desetina organizacija navodi da su u celini pripremljene na skladnost s dolazećim regulativama za AI. Trećina organizacija koje su GenAI već u celini implementirale veruje da mogu da se prilagode zahtevima. Istovremeno neki rani korisnici već beleže važne koristi: 89 posto izveštava o poboljšanom korisničkom iskustvu i zadovoljstvu zaposlenih, 82 posto o nižim operativnim troškovima, a 82 posto o višem stepenu zadržavanja stranki.

Više informacija u celovitom izveštaju o istraživanju.

(Napomena: „Severna Amerika“ u istraživanju obuhvata SAD i Kanadu, „Južna Amerika“ Brazil i Meksiko, „Evropa“ Ujedinjeno Kraljevstvo/Irsku, Švedsku, Norvešku, Finsku, Dansku, Francusku, Nemačku, Italiju, Beneluks, Španiju i Poljsku, a region Azije i Tihog okeana Australiju, Kinu, Japon i Ujedinjene Arapske Emirate/Saudijsku Arabiju.)