Inicijativa za razvoj bezgotovinskog plaćanja „Bolji način“ se širi na Zapadni Balkan

Dobri rezultati inicijative za razvoj bezgotovinskog plaćanja „Bolji način“ u Srbiji bili su „vetar u leđa“ za proširenje projekta na region. Podsticanje fer konkurencije, suzbijanje sive ekonomije, te dalji razvoj elektronskih i transparentnih usluga javne uprave, zajednički je cilj svih zemalja Zapadnog Balkana, poručeno je na regionalnoj konferenciji u Tirani, koja je okupila lidere resornih ministarstava država u okruženju, predstavnike međunarodnih institucija, centralnih banaka, inicijativa i privatnog sektora.

Ovakvi regionalni događaji od velikog su značaja za oko 20 miliona građana i više od 1.150.000 biznisa Zapadnog Balkana, istakla je Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a. Ona je objasnila da je pre nekoliko godina s ciljem razmene iskustava zajedno sa partnerima iz sedam ekonomija regiona, a uz podršku GIZ-a, osnovano CORE partnerstvo koje predstavlja platformu za dijalog i najbolja reformska rešenja za održivi Zapadni Balkan.

– Siva ekonomija je boljka koja pogađa ceo region i zato ćemo u narednom periodu kolegama ponuditi i dva leka  koja su se u Srbiji odlično pokazala, a to su  Inicijativa „Bolji način“ i nagradna igra „Uzmi račun i pobedi“. Transparentna i bezgotovinska plaćanja ključna su za bolji nadzor nad novčanim tokovima i smanjenje nelojalne konkurencije – istakla je Jovanović i objasnila da okosnicu projekta „Bolji način“ čini POS program koji je kroz podršku privatnog sektora obezbedio subvencije za do 25.000 malih biznisa kako bi besplatno uveli bezgotovinska plaćanja.

Pročitajte i tekst:  Epson predstavlja svoj prvi kompaktni ravni UV štampač namenjen industriji promotivnih materijala

Zamenik ministra ekonomije, kulture i inovacija Albanije Endrit Jzeiraj rekao je da je ova zemlja veoma zainteresovana za sistem fiskalne lutrije kakav Srbija ima. Veoma interesantno i inovativno rešenje, pokušaćemo nešto slično da uradimo u Albaniji, istakao je Jzeiraj.

– Naša Vlada preduzela je mnoge korake u poslednjih nekoliko godina. Verovatno smo lider u regionu u digitalizaciji javnih usluga,  jer smo 95% njih uspeli da prebacimo online – dodao je Jzeiraj.

Holti Banka iz Svetske banke objasnio je da  su dva važna temelja u procesu modernizacije platnih sistema na Zapadnom Balkanu – kroz jedinstveno područje plaćanja u evrima (SEPA) i uvođenje instant plaćanja. Razvoj novih načina plaćanja može otključati puni potencijal regiona, naveo je Banka.

Na skupu se obratio i zamenik ambasadora Nemačke u Albaniji Tilo Šreter i poručio da će ta zemlja uvek podržavati ovakve inicijative i razvoj bezgotovinskog plaćanja.  Predstavnici ministarstava finansija iz Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije, kao i Centralna banka Albanije, preneli su dosadašnje rezultate i planove za podsticanje bezgotovinskih plaćanja, digitalizaciju i finansijsku inkluziju u svojim zemljama. Konferenciju “Bolji način za ubrzanje ekonomija: Podsticanje digitalizacije i bezgotovinskih plaćanja” organizovala je Nemačka razvojna saradnja (GIZ), sa partnerima na projektu: NALED-om i kompanijama Visa i Mastercard.