Kontron iz Kranja pokrenuo mobilnu 5G mrežu u Nemačkoj

Slovenački i evropski ponuđač celovitih rešenja za bezbednu i pametnu digitalizaciju Kontron (kako se od juna lani zove nekadašnji S&T Iskratel) pokrenuo je komercijalnu kampusno 5G mrežu u proizvodnim pogonima i skladištima Kontron Europe GmbH u Augsburgu u Nemačkoj.

Kontronova samostalna centralna 5G mreža za kompanije opisuje se kao „rešenje sledeće generacije, koje osigurava bezbedno i efikasno 5G povezivanje“. Rešenja koja u kranjskoj kompaniji razvijaju od 2020. godine prilagođena su za različita industrijska okruženja, omogućavaju izuzetno brzo uvođenje, nude napredno i inteligentno upravljanje i pouzdano štite osetljive podatke.

Celovita pokrivenost i stabilnost

„Naša rešenja za privatnu mobilnu mrežu 5G osigurava robusnu i bezbednu pokrivenost u fabričkim prostorima i skladištima koja je projektovana za industrijsku upotrebu s funkcijama koje su prilagođene korisniku i jednostavne za upravljanje mrežama i uređajima“, objašnjava Janez Eri (Öri), direktor sektora 5G i rešenja u oblaku u Kontronu. „Rešenje omogućava potpunu mobilnost za ljude, sredstva i robe, povećava produktivnost i efikasnost, a istovremeno brine o bezbednosti i optimizaciji troškova“, dodaje Eri. „Pritom obezbeđuje visoku pojasnu širinu i nisko zakašnjenje, kao i celovitu pokrivenost i stabilnost u proizvodnom pogonu Kontron Augsburg. Tom modernom infrastrukturom bez teškoća upravlja lokalna IKT ekipa, koja može da je konfiguriše i održava i na daljinu, kao uslugu“.

Kontronovo rešenje zadovoljava trenutne i buduće potrebe za bežičnim povezovanjem u proizvodnim pogonima i skladištima i omogućava uvođenje koncepata industrije 4.0 u pogledu bezbednog IT/OT povezivanja za mobilne uređaje. „Svestranost privatne mobilne mreže Kontron 5G potpuno je prilagođena za industrijske pogone kao što je naša fabrika u Augsburgu za naprednim potrebama za distribuiranom i stabilnom mrežnom pokrivenošću, pojasnom širinom, poboljšanom privatnošću i bezbednošću, kao i za budućom podrškom za prenos kritičnih podataka pomoću konvergentne bežične infrastrukture“, objašnjava Valter (Walter) Gruber, direktor proizvodnje i logistike i rukovodilac vodja lokacije Augsburg u kompaniji Kontron Europe GmbH.

Pročitajte i tekst:  AMD pokreće najbrži industrijski super-kompjuter globalnog energetskog giganta

Četiri godine razvoja 5G

„Našu žičanu infrastrukturu ćemo postepeno zameniti bežičnom mrežom 5G i tako obezbediti znatno prilagodljivije proizvodno uređenje s proizvodnim ostrvima koja se jednostavno konfigurišu, i optimizovanim procesima, kao što je automatizovana kontrola kvaliteta utemeljena na veštačkoj inteligenciji. Radujemo se boljoj operativnoj komunikaciji, poboljšanoj bezbednosti i bespapirnim procesima u proizvodnji i skladištima“, naglašava Gruber. Podsetimo da je u maju 2020. godine tadašnji S&T Iskratel u svom proizvodnom pogonu u Kranju uspostavio testnu mrežu 5G. Na taj način je omogućio razvoj novih poslovnih modela i testiranje pametne 5G infrastrukture, koja omogućava mnogobrojne virtuelne namenske mreže za pojedine poslovne vertikale, među kojima su i fabrike.

Kontron, informaciona i komunikaciona rešenja d.o.o. nosilac je grupacije Kontron SI i vodeći evropski ponuđač celovitih i visoko pouzdanih rešenja za bezbednu, pametnu i bolje povezanu budućnost. Grupacija je sa širokim portfolijom informacionih, komunikacionih i poslovnih rešenja u kombinaciji s najbržom i najpotpunijom podrškom prisutna u više od 50 zemalja širom sveta. Kompanija ima vlastiti razvojni i proizvodni centar, sa ukupno više od 1000 zaposlenih u 10 zemalja.

Esad Jakupović