Migracija virtuelne mašine – razbijanje mitova za IT timove preduzeća

Ako će preduzeća izvršiti izuzetne performanse radnog opterećenja i IT usluge u današnjem pejzažu koji se brzo razvija, postoji sve veća potreba za osvežavanjem nasleđene infrastrukture data centra koja se koristi za pokretanje virtuelnih mašina (VM).

Kako se povećavaju radna opterećenja koja se intenzivno povećavaju, tako će se povećati i pritisak na performanse postojeće infrastrukture i otisak i snagu potrebnu za pokretanje data centara. Da ne spominjemo pritisak izgradnje za modernizaciju i povećanje kapaciteta za otključavanje mogućnosti koje predstavljaju veštačka inteligencija (AI) i mašinsko učenje (ML).

U kontekstu ovog promenljivog pejzaža, držanje nasleđene infrastrukture verovatno će dovesti do toga da moderna radna opterećenja rade sporije, troše više energije i postaju podložniji bezbednosnim rizicima. Na kraju krajeva, prosečan server je već između 3-5 godina.

Nemojte se zadovoljiti dovoljno dobrim

Uprkos opsežnoj listi razloga za modernizaciju, CIO-i i IT donosioci odluka su otporni na VM migraciju.

Ovo oklevanje i želja da se izbegne očekivane bolne tačke može dovesti do toga da IT odeljenja zadovolje dovoljno dobrim, uprkos potencijalnim poboljšanjima performansi i efikasnosti koja dolaze sa modernizacijom.

Prikazivanjem prednosti i vrednosti VM migracije i razotkrivanjem mitova koji okružuju proces, preduzeća mogu prevazići prepreku koja stoji na putu efikasnijih data centara; neophodnost da se održi korak sa zahtevima računara i stalno promenljivim tehnološkim pejzažom.

Mit: Hladne migracije zahtevaju ponovno pokretanje, bez dostupnih rešenja kako bi se izbeglo vreme zastoja aplikacije

Stvarnost: Ponovno pokretanje sistema je neizbežan deo migracije VM-ova između hardverskih arhitektura. Ali takođe je istina da su ponovna pokretanja standardna praksa prilikom primene operativnih sistema, aplikacija i bezbednosnih zakrpa.

Migracija ne mora da se posmatra drugačije od rutinske zakrpe u kojoj organizacije koriste dostupna aplikativna okruženja izgrađena za redundantnost. Ove konfiguracije znače da aplikacije mogu ostati dostupne prilikom obavljanja rutinskog održavanja i kritičnih ažuriranja.

Pročitajte i tekst:  Kako će izgledati poslovanje u 2030. godini?

Na kraju krajeva, IT timovi mogu biti sigurni da postoji uspostavljen radni tok koji IT profesionalci koriste godinama koji se mogu koristiti prilikom migracije VM-ova: Isključivanje sistema, obavljanje operacija i ažuriranja, napajanje sistema i verifikacija završetka i pravilnog rada.

Mit: Žive migracije unutar linije proizvoda prodavca omogućavaju jednostavnu nadogradnju i pristup novim procesorima.

Stvarnost: Moguće je migrirati uživo kada ne menjate prodavce. Ali, postoje troškovi koje treba uzeti u obzir koji vas mogu ograničiti u kratkom i dugom roku.

Na primer, kada se vrši migracija na nove servere, VM nemaju drugog izbora nego da emuliraju svoj stari hardver na novim serverima. To znači da nedostaju nove instrukcije koje bi mogle da poboljšaju performanse, ažurne bezbednosne funkcije i ispravke grešaka – sve to se svrstava među glavne razloge zbog kojih biste izabrali da migrirate i modernizujete svoju infrastrukturu na prvom mestu.

Budući da performanse utiču kada VM, aplikacije i radna opterećenja ne rade u okruženju u kojem je dostupna svaka nova funkcija CPU-a, ono što se može osećati kao prečica – migriranje uživo unutar linije proizvoda proizvođača – verovatno nije praksa.

Naročito kada se hladna migracija VM-a može obaviti za manje od minuta, što je postignuto u testovima koje je sproveo Provess Consulting prilikom migracije sa sistema zasnovanih na Intel Xeon skalabilnom procesoru na servere sa AMD EPIC procesorima.

Pročitajte i tekst:  AMD pokretani LUMI superkompjuter nagrađen za Zeleni data centar godine

Mit: Migracija zahteva dugotrajan prekid koji ometa rad radnog opterećenja.

Stvarnost: Jednostavno rečeno, ne morate da izvršite migraciju u jednom koraku. Visoko dostupne konfiguracije uključuju nivoe funkcionalnosti, tako da možete migrirati različite delove vašeg sistema tokom vremena koristeći isti proces kao i prilikom nadogradnje drugih elemenata vaše infrastrukture.

Pošto IT timovi imaju moć da odluče koji slojevi su migrirani i kada, organizacije mogu zadržati taj najvažniji element kontrole. Radeći u saradnji širom poslovanja, možete odlučiti šta je migrirano i kada, ograničavajući uticaj korisnika i poslovanja, uzrokujući minimalne poremećaje.

Alat otvorenog koda kao što je VMvare Architecture Migration Tool (VAMT) čini ovaj proces još jednostavnijim sa funkcijama kao što su „Promena podrške za prozor“, gde možete da postavite koje mašine prvo migriraju, a koje slede da biste izvršili čitavu migraciju višeslojne arhitekture sa praktično nultim zastojima.

Efikasna migracija – efikasni data centri

Preduzeća su u trenutku kada moraju prihvatiti evoluciju svojih centara za podatke kako bi održali korak sa računarskim zahtevima AI i ML. Zbog toga je toliko važno razbiti mitove koji okružuju migraciju virtuelnih mašina i pokazati da je to ključni korak na putu modernizacije data centra.

Umesto da se smatra skupim i komplikovanim, migracija VM-a može se sa poverenjem kretati IT timovima, koristeći uspostavljene tokove posla i koristeći inovativne alate.

Nagrade su jasne. Ne samo da migracija VM-a otvara put za besprekornu integraciju najsavremenijih tehnologija, kao što su AI i ML, već i optimizuje korišćenje resursa i učvršćuje bezbednost u važnom trenutku.

Pročitajte i tekst:  Stigao je AMD Software: Adrenalin Edition 2022 i najavljena je FSR 2.0 tehnologija

Autor: Alexander Troshin, Product Marketing; Business Development – EMEA | Server Business Unit, AMD