Nove tehnologije za moćne laptopove

Kompanija Asus je u resortu Ethno Houses Plitvica Selo predstavila nove porodice tankih i lakih prenosnih računara Zenbook i Vivobook za 2022. godinu, zasnovane na nizu novih tehnoloških rešenja, koji ukazuju na nove pravce razvoja savremenih ličnih računara.

Esad Jakupović

Asus danas nudi niz laptopova visoke moći s certifikatom EVO, koji potvrđuje saglasnost s Intelovim standardima u pogledu visoke snage, dužeg trajanja baterije i smanjenja mase, kao i drugih poboljšanja hardvera. Najnoviji modeli su zasnovani na procesorima Intel Core H-serije 12. generacije s izuzetnim rešenjem hlađenja i naprednim dizajnom kućišta, koji omogućuju korišćenje izuzetne moći procesora za zadnju generaciju tankih i lakih prenosnih računara.

Poboljšanja za veću produktivnost

Kao što je na predstavljanju objasnio rukovodilac tehničkog PR-a u Asusu za istočni region EMEA Ivan Beskji (Besskyi), novi procesori su dosta brži  i snažniji od 11. generacije. Zahvaljujući tome lako korisnici uživaju u veći produktivnosti, kreativnosti, igranju igara i zabavi u laptopovima koji nisu veći od svojih prethodnika. Uprkos povećanoj moći novi prenosni računari, naime, još uvek su izuzetno tanki, a zahvaljujući naprednom inženjerstvu novih procesora s termalnom oblogom (TDP) do 45 vata mogu da pokažu svu svoju snagu. S tim inovacijama čak i svakodnevni laptopovi s prihvatljivom cenom nude bitno veću moć nego prenosni računari ranijih generacija.

Novi procesori su, naime, u pogledu optimizacije 2,5 puta (Intel Core i5) odnosno 2,7 puta (Intel Core i7) brži od 11. generacije, objasnio je Beskji. „Inovacije koje su Asusovi inženjeri pripremili za najnovije laptopove u saradnji s partnerskom kompanijom Intel, omogućile su razvoj izuzetnih ličnih računara u 2022. godini“, naglasio je. Rad stručnjaka za razvoj na tehnologijama hlađenja i rešenjima kućišta veoma je važan i zahtevan zadatak. „Poboljšanja su za stranku nevidljiva, ali joj ipak omogućavaju iskorišćavanje izuzetnih moći, a pri tom laptopovi ostaju kompaktni i laki, što je tačno ono što kupci očekuju od svog novog računara“.

Veća moć uz manju potrošnju

Pročitajte i tekst:  Nagrađena rešenja za bekapovanje i oporavak data-centara kompanije Veritas

Privlačnost tankih i lakih prenosnika se među korisnicima iz godine u godinu povećava, a poboljšanje nivoa moći bez povećanja veličine uređaja velik je inženjerski izazov. Novi Asusovi laptopovi za dostizanje tih ciljeva koriste inovativna efikasna i tiha rešenja za hlađenje, kao što su Asus IceCool, AAS Ultra i 3D komore s parom, softver poboljšan algoritmima veštačke inteligencije i precizna izrada. Pored toga, izuzetna energetska efikasnost Intelovih procesora 12. generacije omogućava da korisnici mogu da uživaju u izuzetnoj moći, dok u isto vreme i dalje koriste produženu autonomiji baterije, koja je uporediva s postojećim modelima.

Novi procesori 12. generacije obezbeđuju veću moć uz manju potrošnju energije nego bilo kada pre, zahvaljujući hibridnom dizajnu s kombinacijom jezgara visoke moći i energetsko efikasnih jezgara. Ta jezgra inteligentno dele računarske zadatke za poboljšanje snage pri višefunkcijskom radu, prenošenju sadržina ili igranju igara, a zbog svoje energetske efikasnosti su idealna za obezbeđivanje visoke moći u tankom i lakom formatu prenosnih računara, za kakve se korisnici sve češće odlučuju.

Nadograđena tehnologija hlađenja

Sažan prenosni računar pruža korisniku dugoročne koristi. Uobičajeni životni vek potrošačkog laptopa iznosi između četiri i čak sedam godina. Pošto operativni sistemi i softver postaju sve zahtevniji, korisnicima je potreban prenosni računar s velikom rezervom na području moći. S termalnom oblogom do 45 W, što je do tri puta više nego što su sposobni procesori laptopova starije generacije, procesori serije H nude mnogo više snage i pripramljeni su na budućnost.

Pročitajte i tekst:  Xiaomi širi svoje poslovanje u Sloveniji

Za dostizanje najveće moći procesora u tankom i lakom prenosnom računaru od ključnog je značaja da je procesor efikasno hlađen, što je veliki izazov za tanke prenosne računare. Najnoviji laptopovi ASUS Zenbook i Vivobook imaju poboljšanu tehnologiju hlađenja AAS Ultra, uključujući novi dizajn dvojnih ventilatora ASUS IceBlade, unapređenu kontrolu  protoka vazduha kroz veći broj kanala i – u modelima Zenbook Pro 16X OLED i Zenbook Duo 14X OLED – 3D komoru s parom i inovativni mehanizam Active Aerodynamic System Ultra (AAS Ultra).

Polovina OLED laptopova iz Asusa

3D komora s parom je inovacija kompanije Asus, koja zakrivi komoru da bi postigla bolje uklapanje s komponentama matične ploče nego standardna ravna komora za paru. Jedinstven dizajn rešenja za hlađenje AAS Ultra podiže zadnji deo tastature ili sekundarnog ekrana na dodir i tako poveća protok vazduha iz kućišta. Oba rešenja zajedno obezbeđuju 30 posto veći protok vazduha i omogućavaju najveće moći u segmentu premijskih prenosnih računara i laptopova za kreatore sadržaja.

Zahvaljujući tim inovacijama Asusovi inženjeri mogu da ugrađuju vrhunske komponente, kao što su procesor Intel Core i9 i grafička kartica NVIDIA GeForce RTX 3060, u veoma tanke laptopove bez dodatne brige oko odvođenja toplote. Po oceni analitičke kopanije IDC, Asus je najbrže rastući ponuđač na tržištu ličnih računara istočne Evrope. Uz to kompanija drži čak 68 posto tržišta prenosnih računara s OLED ekranima, jer tu tehnologiju koriste u svim svojim modelima – Zenbook, Vivobook, ProArt Studiobook, Flow, StrixSCAR i TUF Gaming.

Pročitajte i tekst:  Šta nam pokazuje istraživanje pod nazivom “Stanje hibridnog oblaka”?

Budućnost u metaverzumu i 6G

Uverenost Asusa u pravilnost izbora izuzetno kvalitetnih ekrana OLED za svoje bolje i skuplje modele laptopova potvrđuje i činjenica da je kompanija najveći kupac takvih (Samsungovih) ekrana na svetu. Na omiljenost novih modela osim OLED ekrana utiču isto tako moć i druge napredne osobine. U istraživanju savetodavne kompanije Kantar 2019. godine među 11.000 korisnika u deset zemalja je, naime, kao kriterijum izbora na prvom mestu se između svih osobina potvrdila ne cena nego snaga, a zatim trajanje baterije, kvalitet izrade i materijala i ekran.

Tehnički i marketinški stručnjak Ivan Beskji je na kraju takođe najavio prelazak s 15,6-inčnih ekrana na 16-inčne za prenosne računare. Naglasio je da če ključno područje upotrebe laptopova u bližoj budućnosti postati metaverzum, koji će u jednoj deceniji doneti dvadesetostruko povećanje upotrebe podataka. Iako će 5G mreže i tehnologije dobro podržavati ekosistem metaverzuma, značajno poboljšanje će zapravo doneti sledeća tehnologija 6G.