Telekom – stub digitalizacije Slovenije

Telekom Slovenije utvrđuje svoju ulogu vodećeg operatera investicijama u mreže i razvojem usluga prilagođenih korisniku. Stalnim širenjem, nadgrađivanjem i osavremenjivanjem mreže i uvođenjem najmodernijih tehnologija postaje stub digitalnog razvoja Slovenije.

Esad Jakupović

Vodeći slovenački mobilni operater Telekom Slovenije je u poslednjih deset godina samo u razvoj i održavanje mreže uložio preko 680 miliona evra. Time je samo u poslednjih godinu i po dana letu povećao kapacitet celokupne mobilne mreže za više od 30 posto, a 5G mreže čak za triput.

Spremni na usluge budućnosti

Slovenački operater u svoju optičku mrežu može da uključi dodatnih 250.000 domaćinstava, kako u urbanim središtima tako i na ruralnim područjima, a ukupno gledano omogućava priključenje na optiku više od polovine slovenačkih domaćinstava. „U skladu s brzim i dinamičnim razvojem tehnologija, pripremamo se za usluge budućnosti, a istovremeno uspešno sprovodimo strategiju razvoja i jačamo poverenje svojih kupaca, kojima pružamo najsavremenije tehnološke usluge i rešenja“, objašnjava Boštjan Škufca Zaveršek, potpredsednik Uprave Telekoma Slovenije.

Telekom Slovenije, kako pokazuju istraživanja, ima najzadovoljnije korisnike, a broj korisnika se u poslednje vreme povećava, naglašava Škufca Zaveršek. »To je zato što ih postavljamo na prvo mesto, za njih razvijamo prilagođene usluge i nadgrađujemo mrežu, pa im tako i za privatnu i za poslovnu upotrebu osiguravamo ono što im je potrebno“, kaže potpredsednik uprave. „Istovremeno smo svesni društvene uloge koju imamo na području osvešćivanja i obezbeđivanja što pametnije i odgovornije upotrebe tehnologija, pa zato veliku pažnju posvećujemo upozoravanju korisnika svih starosti o zamkama koje donosi digitalni svet i podstičemo otvorenu komunikaciju o tome“, dodaje.

Pročitajte i tekst:  Laptopovi HONOR MagicBook od danas dostupni u Srbiji!

Glasovno upravljanje na slovenačkom

Operater ove godine nastavlja intenzivnu nadgradnju i modernizaciju najnovijim tehnologijama, što je temelj daljnjeg razvoja. Članica uprave Telekoma Slovenije za tehnologiju Vesna Prodnik naglašava da u kompaniji imaju „više od hiljadu inženjera, koji su postavili izuzetno visoke standarde kvaliteta na slovenačkom tržištu“. „Korisnicima obezbeđujemo najmodernije telekomunikacione i IKT usluge i na svim nivoima smo pripremljeni na dalje uvođenje najmodernijih tehnologija“, dodaje Vesna Prodnik. „Veliku pažnju posvećujemo razvoju i sarađujemo u razvojnim projektima koji se već bave sledećom mobilnom generacijom 6G i kvantnim povezivanjem. Na taj način stičemo nova znanja i kompetencije i planski razvijamo i uvodimo alate veštačke inteligencije.“

„Uključivanje AI u telekomunikacije nije samo tehnološki trend nego takođe fundamentalni pomak koji će preoblikovati industriju u budućnosti“, zaključuje Vesna Prodnik. AI je sastavni deo platforme NEO, s kojom je Telekom Slovenije pre šest godina u stanove korisnika doneo glasovno upravljanje TV-sadržajima kao potpuno novo korisničko iskustvo. NEO je jedina platforma s glasovnim modelom na slovenačkom jeziku i rezultat je razvoja vlastitih stručnjaka. Glasovni model je prilagođen slovenačkim korisnicima i sadrži napredne algoritme za obradu prirodnog jezika za razumevanje korisnikovih naredbi i mašinsko učenje za prilagođavanje i poboljšanje usluge na osnovu prikupljenih podataka o korisničkim preferencijama. Platforma NEO ima preko 200.000 korisnika, koji su u prvoj polovici ove godine izrekli više od 110 miliona govornih naredbi.

Preusmeravanje na optiku

Pročitajte i tekst:  Logitech predstavlja svog prvog nečujnog miša

Telekom Slovenije intenzivno modernizuje mobilnu mrežu, pri čemu istovremeno povećava pokrivenost i jača kapacitete s ciljem obezbeđivanja najboljeg korisničkog iskustva. Direktor segmenta Mreža i usluge Matjaž Beričič naglašava da mreže planiraju i nadgrađuju u skladu s potrebama korisnika. „S naprednim mehanizmima za kibernetičku zaštitu i mrežno-nadzornim uslužnim centrom obezbeđujemo pouzdano i bezbedno delovanje usluga, a mrežu stalno širimo i unapređujemo najmodernijim tehnologijama“, objašnjava. Kod planiranja i nadgradnje mreže Telekom Slovenije posebnu pažnju posvećuje energetskoj efikasnosti i brizi za okruženje. Tako se u toku deset godina mobilni podatkovni saobraćaj povećao čak za 40 puta, a potrošnja električne energije samo za 10 posto.

Za dalji razvoj digitalne Slovenije su važne pouzdane i sigurne optičke veze, jer od rada mreže zavisi sve više i više poslovnih rešenja i usluga za korisnike. Zbog toga, Telekom Slovenije ohrabruje kupce da ukoliko imaju mogućnost zamene starije tehnologije najsavremenijom optičkom mrežom i dalje je proširuju i nadograđuju. „U Telekomu Slovenije pratimo navike, trendove i očekivanja korisnika, i usluge prilagođavamo različitim grupama“, naglašava Katja Šajnovič, direktorka Razvoja poslovanja. „Zato su naše usluge oblikovane tako da pojednostave život. Pošto se udeo nosivih uređaja u našoj mreži stalno povećava, planiramo da do kraja godine uvedemo napredno tehnološko rešenje koje će korisnicima omogućiti da jedan telefonski broj pomoću eSIM-a koriste na više uređaja (pametnih satova, mobilnih telefona, tableta)“.