Vrli novi svet televizora OLED i MikroLED

TP Vision je u Ljubljani organizovao jednodnevnu školu za predstavnike medija o novim trendovima u televizijskim i audio tehnologijama i o najnovijim modelima televizora trgovačke marke Philips za tržište Jadranskog regiona.

Esad Jakupović

Kompanija Philips je osnovana u Ajndhovenu u Holandiji 1891, pre 133 godine, podsetio je učesnike na početku predavanja Jernej Lipuš, stručnjak za testiranje proizvoda i tehničko osposobljavanje i rukovodilac servisa. Godine 2012. godine TPV Philips je postao deo kompanije TPV Technology pod imenom TP Vision, pri čemu je ime Philips sačuvano kao poznata globalna trgovačka marka televizora, slušalica i zvučnika, kao i profesionalnih ekrana. „Kompanija TP Vision, registrovana u Amsterdamu, danas je zvanični vlasnik licence za trgovačke marke Philips TV i Philips Sound i sve proizvode pod vlastitom trgovačkom markom TP Vision AOC“, objasnio je Lipuš.

Glavne Philipsove novosti

„Danas je TP Visison ključni igrač na području potrošačke elektronike u TV i audio svetu i brine o razvoju, proizvodnju i marketingu televizora marke Philips (u Evropi, Rusiji, na Bliskom Istoku, u Južnoj Americi, Indiji i izabranim zemljama azijsko-pacifičkog područja), kao i audio proizvoda marke Philips (globalno)“, naglasio je Lipuš. Philips TV & Sound je u poslednjoj deceniji udvostručio poslovanje, zahvaljujući stalnom ulaganju u razvoj i bolju ponude proizvoda. TP Vision ima devet velikih proizvodnih pogona u svetu, pri čemu se centrala za područje EMEA nalazi u Amsterdamu. Proizvodi TP Visiona (i Philipsa) grupisani su u četiri kategorije: profesionalni televizori Philips, komercijalni televizori Philips, komercijalni audio Philips i proizvodi AOC. Ključni stubovi trgovačke marke Philips su »evropski dizajn, vrhunska slika i zvuk, intuitivna pametna rešenja, premijski kvalitet materijala, strategija za budućnost i briga za životnu sredinu“.

Proizvodi Philips TV i Philips Sound su prošle i ove godine dobili čitav niz vodećih nagrada u raznim kategorijama, između ostalog i nagradu za najboljeg proizvođača televizora AVForums. Lipušek je naglasio da su glavne novosti Phlipsa u drugoj polovini 2023. godine i u 2024. godine modeli bez ruba, sjajnija slika, čitav niz novih i obnovljenih aplikacija (Linux Smart TV, VOYO, NEO TV Lite, A1 Xplore TV, EON itd), obnovljeni operativni sistemi Smart TV OS za niže modele i Google TV OS za više modele. Takođe je obezbeđena podrška za Dolby Vision 4K 120 Hz i uvedena 8. generacija procesora P5 AI, a u prodavnice je stigla nova serija „The Xtra“ („ekstra“) s mini svetlećim diodama MiniLED…

Pročitajte i tekst:  Povodom dvanaeste godišnjice .срб domena RNIDS poklanja još jedno pismo srpske ćirilice namenjeno ekranskom prikazu

Na talasu noviteta

  Operativni sistem Smart TV OS, koji je zamenio raniji Philipsov sistem Saphi, utemeljen je na Linuxu. Google TV OS je zamena za Android 12, koji Google više ne podržava, a najviše mu je promenjen korisnički interfejs. Preimenovani operativni sistem, koji je Sony već upotrebio na svojim novim televizorima, a Chromecast na svojim novim multimedijskim plejerima, nudi više prednosti – pre svega u pogledu zbirke aplikacija, povezivanja s drugimi uređajima i ponudi sadržaja. TP Vision takođe ističe brzinu i odzivnost govornog  pomoćnika, kao i podršku plejera i pregledača svim mobilnim uređajima. Lipuš je između ostalog upozorio na rastuče nezadovoljstvo proizvođača Googlovim zahtevima u pogledu ograničenja i cena.

Najvažniji noviteti u 2024. godini su novi Ambilight Plus, novi dvojni P5 AI Dual Engine, slikovni procesor 8. generacije, ekranska tehnologija META 2.0 i akustična rešenja partnerske kompanije Bowers & Wilkins. Novi sistem Ambilight Plus obeležava 20-godišnicu tehnologije Ambilight, koja je dodatno usavršena i donosi dosad najdinamičniju projekciju svetlosnog sjaja s višom rezolucijom i poboljšanim 2D efektom zahvaljujući dodatnim lećama. Funkcija Ambient Intelligence V3 u novim televizorima OLED još bolje optimizuje sliku HDR, posebno u svetlijim uslovima gledanja. Poboljšana napredna povezivost obuhvata podršku protokola Matter in Control4. Svi novi modeli premijske klase dolaze s poboljšanim igračkim iskustvima koja  igračima nudi poboljšan doživljaj s trenutnim prilagođavanjem signalima iz konzole za igranje. Podrška funkciji MEMC i 144 Hz VRR za igre obogaćena je podrškom formatu Dolby Vision.

Modeli za 2024. godinu

Pročitajte i tekst:  Ekskluzivno: Motorola predstavlja ThinkPhone – najmoćniji telefon za poslovnu upotrebu

OLED+959: Vodeći novi model ima dijagonalu 65” i biće opremljen novim dvojnim procesorom P5 AI Dual Engine 8. generacije, koji podržava integraciju novih tehnologija Ambient Intelligence V3, sistem mašinskog učenja oštrine AI Machine Learn Sharpness V2 i procesiranja algoritama Smart Bit Enhancement (V3). Ambient Intelligence V3 sada obuhvata moćnu optimizaciju procesiranja slike HDR, s trenutnim odzivom na svetlosne uslove u prostoru. TV pored ostalog ima ekran s tehnologijom META 2.0, koji obuhvata algoritme procesiranja slike META Multi Booster, novi 4-strani sistem Ambilight Plus, koji stvara veći i dinamičniji svetlosni sjaj, kao i vrhunsku reprodukciju zvuka, koju podržava novi integrisani 5.1.2 akustički sistem Bowers & Wilkins. Model stiže na tržište u trećem kvartalu 2024.

OLED+909: Novi model stiže na tržište u veličinama ekrana 55” (inča), 65” i 77”, opremljen novim P5 AI procesorom 8. generacije, ekranskom tehnologijom META 2.0, 4-stransim sistemom Ambilight i 81W 3.1-kanalnim akustičkim sistemom Bowers & Wilkins. Televizor nastavlja omiljeni trend kategorije OLED+, sa slikovnom i akustičkom tehnološkom dovršenošću u svakom pogledu, u kombinaciji s prefinjenim minimalističkim oblikovanjem i visokim standardima slikovnog i akustičkog doživljaja. Ima minimalističku metalnu osnovu okvira, a prednji deo sistema zvučnika integrisan u kućište je duž donjeg dela ekrana prekriven akustičkom propusnom tkaninom. Postolje Kvadrat Audiomix sastavljaju dve niskoprofilne metalne noge u obliku stubića, u sjajnoj tamnoj boji. Model stiže na tržište u junu.

OLED819: Nova serija dolazi u veličinama ekrana 48”, 55”, 65” i 77”, s obnovljenim P5 AI procesorom 8. generacije, novim sposobnijim ekranom OLED_EX i 3-stranim sistemom Ambilight. Philipsova serija OLED 800 se u srednjoj klasi kategorije OLED uvek potvrđuje kao jedna od najomiljenijih zbog Ambilighta, vrhunskog kvaliteta slike i odlične reprodukcije zvuka. Televizor omogućava nezaboravno igranje igara zahvaljujući novim igračkim opcijama, funkciji MEMC i punoj podršci osvežavanju slike VRR 144 Hz, uključujući podršku Dolby Vision. Minimalistički dizajn modela OLED819 dopunjavaju izuzetno tanak crni metalni okvir i centralno metalno obrtno postolje „delta“, u satenasto hromiranoj izvedbi. Model s ekranom 77” opremljen je metalnim nogama, s izgledom satenastog hroma. Serija je u prodaji od maja.

Pročitajte i tekst:  Sigurnost Xiaomi telefona potvrđena od strane Nemačke savezne kancelarije za bezbednost informacija

PML9019 MiniLED The Xtra: Nakon što je prošle godine lansirao novu seriju MiniLED televizora „The Xtra“, TP Vision nastavlja njen razvoj. Sada na tržište šalje modele u veličinama ekrana 55”, 65” i 75” i takođe u „džinovskoj“ veličini 85” (216 cm). Modeli su opremljeni najnovijim procesorom P5 AI, 3-stranim sistemom Ambilight i novom inovativnom Smart TV platformom Titan OS. Novi modeli MiniLED svoje odlične sposobnosti i izuzetnu dodatnu vrednost iskazuje prepoznatljivim kvalitetom slike, koji ih postavlja u klasu tik pod modelima OLED, ali dosta iznad klasičnih modela LED. Odlikuju ih vrhunske sposobnosti, pre svega zbog odličnog novog procesora P5, koji u kombinaciji s vrhunskim ekranom s osvežavanjem slike 144 Hz in 98-postotnim DCI WCG obezbeđuje osvetljenost od impresivnih 1000 nita. Vrhunski evropski dizajn naglašavaju tanak metalni okvir u tamnoj antracitnoj boji, metalne noge lučnog oblika u istoj boji, i tanka brušena traka uz donji deo ekrana. Modeli stižu u junu.

PUS8919 The One: LED serija „The One“se pokazala kao veoma omiljena kod potrošača zbog jednostavnog koncepta oblikovanog tako da nudi sve potrebno, od opštih sposobnosti i izvanrednog kvaliteta reprodukcije slike i zvuka, do ključnih funkcija koje inače nalazimo kod televizora višeg kvaliteta, sve to po veoma konkurentnoj ceni. Uspeh serije je naveo TP Vision da u 2024. godini ponudi nove modele u veličinama 43”, 50”, 55”, 65” i 75”. Odlikuju ih najnoviji procesor P5 AI, 3-strani sistem Ambilight i novi operativni sistem Titan OS, u kombinaciji s visokokvalitetnim ekranom LCD WCG, s osvežavanjem slike 144 Hz. Minimalistički dizajn je uz donji rub ekrana zaključen s metalnim rubom u antracitno-sivoj boji s izgledom brušenog metala. U antracitnoj boji je i obrtno postolje „delta“, koje kod modela 75” zamenjuju dve metalne noge u obliku obrnutog slova V. Modeli su u prodaji od maja.